Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie od wielu lat promuje kompetencje ogrodnicze mieszkańców, otwierając kolejne ogrody społeczne i kształcąc rzesze miejskich ogrodników poprzez realizację takich programów jak „Ogród z klasą”, „Szkoła Miejskich Ogrodników”, czy biorąc udział w takich projektach jak Gardens czy Gardeniser Plus.
Na przełomie XIX i XX wiek Kraków zaczął wchłaniać okoliczne osady, pola orne i wiejskie nieużytki. Osadzanie chochoła w Bronowicach, głąbik krakowski z Krowodrzy czy chleb prądnicki to tylko jedne z wielu bliskich krakowianom zjawisk, które mają wiejski rodowód.
Również Nowa Huta ma swoje wiejskie korzenie – powstała na żyznych terenach Mogiły. Czas zatem powrócić do tego wyjątkowego dziedzictwa. Dziś Kraków, podobnie jak szereg innych miast, czeka wiele wyzwań – zaopatrzenie w żywność czy energię, zagwarantowanie przestrzeni do życia, zmaganie się z pandemiami, konfliktami zbrojnymi i konsekwencjami zmian klimatycznych. Aby im wszystkim sprostać, konieczna jest nowa, miejska strategia rozwoju w oparciu o suwerenność żywieniową, miejskie rolnictwo i agroekologiczne inicjatywy.
Jadalny Kraków to:
- budowanie suwerenności żywieniowej
- propagowanie miejskiego ogrodnictwa
- tworzenie lokalnych łańcuchów dostaw w oparciu o podkrakowskich producentów zdrowej żywności
- przeciwdziałanie marnowaniu żywności
- propagowanie zdrowej diety
- promowanie ponownego wykorzystywania zasobów
- organizowanie miejsc, w którym mieszkańcy mogą tworzyć wspólnoty, dzielić się pracą, wiedzą i doświadczeniem
- działanie w myśl, że miasto jadalne jest nie tylko dla ludzi, lecz również dla mieszkających w nim zwierząt
- zwiększanie bioróżnorodności
- przeciwdziałanie zmianom klimatycznym.