Konferencja „Turystka dziedzictwa i smaku” w Świdnicy

Konferencja |
S_widnica_-_widok_na_katedre_.jpg

Dowiemy się, jak smakuje polsko-czeskie pogranicze. Sprawdzimy, czy są to smaki bigosu, knedli bułczanych, pstrąga z górskiej rzeki, sera smażonego, zupy czosnkowej, czekolady studenckiej, michałków, ruskich (ale tak naprawdę) polskich pierogów, czy może spaghetti i burgera? Poznamy także dziedzictwo polsko-czeskiego pogranicza związane z jego materialną i niematerialną kulturą. Dowiemy się, jak je wydobywać i przekształcać w wartościowe, zapewniające odpowiednie doświadczenia turystom, produkty turystyczne. W czasie konferencji odbędą się prelekcje, wykłady, panele dyskusyjne oraz warsztaty tematyczne.

Projekt „Turystyka wspólna sprawa” odpowiada na potrzebę debaty nad rozwojem turystycznym polsko-czeskiego pogranicza oraz zwiększenia intensywności współpracy w tym zakresie. Podejmuje próbę integracji instytucji i społeczności działających na rzecz turystyki, stworzenia platformy współpracy i stałego porozumienia, bez której zrównoważony rozwój tej dziedziny gospodarki jest bardzo trudny. Potrzeby te zostaną zaspokojone. m.in. poprzez cykl transgranicznych spotkań, konferencji, paneli dyskusyjnych, warsztatów, szkoleń oraz organizację Kongresu Turystyki Polsko-Czeskiej.

Zapisy na stronie projektu www.turystykawspolnasprawa.pl